În Săptămâna Patimilor, catedrala Notre-Dame din Paris, cuprinsă de flăcări. Sute de pompieri intervin pentru stingerea flăcărilor: „Catedrala riscă să ardă în întregime”

0

ACTUALIZARE 23 00 Francezii sunt în stare de șoc. Mulți au ieșit pe străzi și cântă rugăciuni, plâng sau privesc uluiți cum flăcările le distruge simbolul istoric, Catedrala ridicată în anii 1300. Focul continuă să fie extrem de violent. Tot acoperișul e din lemn; trunchiuri de arbori de acum 800 de ani. În plus, nu se poate deversa apa de sus ca să nu se prabuseasca cupola, deci pompierii sunt obligați să stropească din lateral și nu în cantitati enorme.
Puțini sunt și pompierii care lucreaza din interior, din cauza temperaturii mari, a pietrei încinse. Scot opere de artă, tabouri. Comoara regilor Franței e acolo și coroana de spini a lui Iisus, adusă de Sfântul Ludovi, scrie evz.ro

ACTUALIZARE 22:30 Potrivit România Actualități, flăcările au reușit să pătrundă în interiorul Catedralei Notre-Dame, unde se află mult lemn, vechi de peste 800 de ani. Circa 400 de pompieri lucrează în jurul și în interiorul monumentului arhitectural. La începutul incendiului, aceștia au încercat să salveze vestigiile istorice aflate în incintă. Focul este ținut sub control, dar deja flăcările mocnesc din interior. Observatorii de la fața locului privesc înlăcrimați. Există promisiuni din partea specialiștilor în arhitectură că, indiferent de amploarea pagubelor, catedrala va fi reconstruită la forma inițială.

ACTUALIZARE 22:00 Una dintre turle și acoperișul s-au prăbușit, conform România Actualități. Incendiul de la catedrala Notre-Dame din Paris a izbucnit luni în jurul orei 19:50 (ora României) la nivelul superior al clădirii, cauza probabilă fiind lucrările de reparații desfășurate necorespunzător. Parchetul din Paris a deschis o anchetă pentru a determina cauza exactă a incendiului.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Catedrala Notre-Dame din centrul Parisului a fost cuprinsă luni de flăcări, într-un incendiu puternic care a distrus celebrul monument parizian, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice ale Franței, potrivit Reuters.

Flăcările au năvălit prin acoperișul catedralei vechi de mai multe secole și au cuprins rapid turla, care s-a prăbușit.

Un nor imens de fum s-a împrăștiat deasupra orașului, iar cenușa s-a răspândit pe o suprafață întinsă.

Pompierii au evacuat zona din jurul catedralei, aflate în centrul capitalei franceze.
Președintele Emmanuel Macron a anulat un discurs adresat națiunii, prevăzut să fie ținut luni seară. Un reprezentant al președinției a precizat că Macron urmează să se deplaseze la locul incendiului.

Deocamdată nu este cunoscută cauza incendiului. Televiziunea France 2 a precizat că poliția pariziană consideră incendiul drept un accident.

Advertisement

Catedrala, care datează din secolul XII și este unul dintre “personajele principale” ale romanului clasic “Cocoșatul de la Notre-Dame”, scris de Victor Hugo, atrage anual milioane de turiști.
sursa

Leave A Reply

Your email address will not be published.